Ansvariga aktörer

Ansvaret för ett effektivt sjöfartsskydd vilar på flera aktörer. För att arbetet ska fungera måste alla göra sin del.

Flaggstater och andra stater
Flaggstater är skyldiga att upprätta skyddsnivåer, som i sin tur påverkar de övriga aktörernas skyddsarbete. I Sverige görs detta av Polismyndigheten, efter att ha hört Transportstyrelsen och Kustbevakningen. Det finns tre skyddsnivåer och som standard gäller den lägsta nivån, skyddsnivå 1.

Staterna avgör även vilka hamnanläggningar som ska omfattas av ISPS-koden, samt genomför tillsyn och kontroll av reglernas efterlevnad.

Hamnar och hamnanläggningar
För varje hamnanläggning ska det finnas en skyddschef, som ska upprätta en skyddsplan, baserad på en skyddsutredning. Detta är tre viktiga begrepp som vi snart kommer titta närmare på. I skyddsplanen anges vilka åtgärder som ska vidtas vid varje skyddsnivå.

Rederier
Redaren och befälhavaren har tillsammans ansvar för fartygets skydd, och det huvudsakliga ansvaret ligger på redaren. Rederier ansvarar för att utse en skyddschef för varje fartyg i dess flotta (fartygets skyddschef), samt en person med övergripande ansvar, benämnd rederiets skyddschef. Rederiets skyddschef ansvarar för skyddsutredningar av rederiets fartyg.

Fartygets skyddschef kan antingen vara fartygets befälhavare, eller annan senior befattningshavare ombord fartyget som då rapporterar till fartygs befälhavare.

Fartyg, befälhavare, och besättning
Precis som för hamnanläggningar ska det för alla fartyg upprättas en skyddsplan, baserad på skyddsutredningen. Vid höjningar i skyddsnivån ska fartygen snarast anpassa sig. I skyddsplanen anges vilka åtgärder som så ska vidtas.

Fartyg ska enl. SOLAS vara utrustade med AIS, skyddslarmsystem, handlingar med historik, samt vara permanent märkta med fartygets IMO-nummer.

Beväpnad säkerhetspersonal
För att nyttja beväpnade vakter krävs tillstånd av Transportstyrelsen. Från att historiskt ha haft en skepisk inställning har IMO börjat tillåta beväpnad personal de senaste 15 åren. Ombord är den beväpnade personalen direkt underställd befälhavaren.